Jak zrobić marokańską pastę marchewkową
Marokańska pasta marchewkowa to pyszny i prosty przepis, który można przygotować w domu. Jest to idealne danie na obiad lub kolację, a także doskonała przekąska do podania gościom. Przepis jest łatwy do przygotowania i można go dostosować do swoich preferencji smakowych. Poniżej znajduje się lista składników i instrukcje dotyczące przygotowania tego pysznego dania.
Składniki:
- 1 kg startej marchewki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanej mięty
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Instrukcje:
Przygotuj składniki:
Najpierw należy umyć i starte na tarce marchewkę. Następnie należy posiekać natkę pietruszki, miętę i koperek. Jeśli chcesz, możesz również dodać orzechy włoskie.Przygotuj sos:
W misce wymieszać olej z oliwek, sok z cytryny, cynamon, imbir i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Połącz składniki:
Do miski z marchewkami dodać sos i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę i koperek oraz orzechy włoskie (jeśli używasz). Wymieszać do połączenia składników.