Jak przyrządzić tradycyjną kutię?
Kutia to tradycyjny deser, który jest popularny w wielu krajach Europy Wschodniej. Jest to mieszanka zboża, miodu i orzechów, która jest często podawana na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Kutia jest bardzo smaczna i może być przygotowana w kilka prostych krokach.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki suszonego owocu (np. morele)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj 1 szklankę wody.
Dodaj 1 szklankę płatków owsianych i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż płatki się rozmoczą.
Dodaj 1/2 szklanki miodu, 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych, 1/4 szklanki rodzynek, 1/4 szklanki suszonego owocu (np. morele), 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny do garnka.
Mieszaninę gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż całość stanie się gładka i lekko gęsta.
Gdy masa jest już gotowa, odstaw ją do ostygnięcia.
Po ostygnięciu masa powinna być gładka i lekko gęsta. Możesz podawać jako deser lub przechowywać w lodówce do 3 dni.