Jak przyrządzić tradycyjną kutię

Jak przyrządzić tradycyjną kutię?

Kutia to tradycyjny deser, który jest popularny w wielu krajach Europy Wschodniej. Jest to mieszanka zboża, miodu i orzechów, która jest często podawana na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Kutia jest bardzo smaczna i może być przygotowana w kilka prostych krokach.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonego owocu (np. morele)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj 1 szklankę wody.

  2. Dodaj 1 szklankę płatków owsianych i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż płatki się rozmoczą.

  3. Dodaj 1/2 szklanki miodu, 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych, 1/4 szklanki rodzynek, 1/4 szklanki suszonego owocu (np. morele), 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny do garnka.

  4. Mieszaninę gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż całość stanie się gładka i lekko gęsta.

  5. Gdy masa jest już gotowa, odstaw ją do ostygnięcia.

  6. Po ostygnięciu masa powinna być gładka i lekko gęsta. Możesz podawać jako deser lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.