Sezon na infekcje w pełni. Z przeziębieniem i grypą spotykamy się na co dzień. Warto zatem pomyśleć, aby wzmocnić swoją odporność przed bakteriami i wirusami.
W tym celu świetnie sprawdzą się syropy domowej roboty, które nie tylko podejmują walkę z infekcją, ale także zapobiegają jej nawrotom.
Cebula łagodzi suchy i uporczywy kaszel. W tym celu przygotuj sobie dwie obrane cebule, które należy drobno pokroić. Do tego trzy łyżki cukru i pojemnik, w którym należy układać cebulę warstwami, każdą z nich przesypując cukrem. Następnie należy odstawić wszystko w ciepłe miejsce, na około 24 godziny. W tym czasie cebula puszcza sok, który należy przecedzić przez sito i pić trzy razy dziennie po łyżce.
Syrop może być przechowywany w lodówce, przez około dwa dni.
Buraki posiadają zdolność oczyszczania oskrzeli z zalegającej wydzieliny. Aby przygotować syrop, obierz dużego buraka ćwikłowego i pokrój go w kostkę. Wsyp do pojemnika i zasyp cukrem. Podobnie, jak syrop cebulowy odstaw w ciepłe miejsce na dobę i przecedź. Pij dwa razy dziennie po łyżce.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, o szerokim spektrum działania. Przede wszystkim jednak wzmacnia odporność. Dlatego przygotuj sok z trzech cytryn, przeciśnij przez praskę dwie główki czosnku i dodaj sześć łyżek miodu. Wymieszaj wraz ze szklanką chłodnej, przegotowanej wody, zakręć i odstaw na dobę. Przecedź. Dziennie pij jedną łyżkę mikstury, najlepiej przed pójściem spać.
Mikstura ma na celu złagodzić objawy mokrego kaszlu. Wyciśnij sok z jednej cytryny, dodaj ocet jabłkowy w ilości dwóch łyżek oraz tyle samo miodu akacjowego. Wymieszaj, zakręć, odstaw w chłodne miejsce i pij łyżkę syropu co trzy godziny.
Już nasze babcie poznały dobroczynny wpływ malin na zdrowie. Syrop z nich przygotowany w naturalny sposób obniża gorączkę. W tym celu pół kilograma świeżych malin zasyp w pojemniku 40 dag cukru. Zakręć słoik, włóż go do garnka z wodą, aby był zanurzony co najmniej do połowy i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Po wystygnięciu przechowuj go w chłodnym miejscu i w razie konieczności pij jedną łyżkę trzy razy dziennie.
Pędy sosny ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Aby wykonać syrop sosnowy należy zebrać około kilogram młodych pędów sosny, umyć je, włożyć do garnka i zalać wodą. Potem gotuj pod przykryciem około dwie godziny. Przecedź, dodając na każdy litr kilogram cukru i gotuj na wolnym ogniu tak długo, w zależności ile kilogramów cukru dodałeś, np. jeden kilogram to jedna godzina gotowania itp. Gorący syrop przelej do butelki i szczelnie zakręć. W przypadku infekcji spożywaj trzy razy dziennie po jednej łyżce.
Chrzan zmniejsza bolesność gardła. W przypadku zachorowania przygotuj syrop z jednego dużego korzenia chrzanu, który należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan polej przegotowaną woda z dodatkiem czterech łyżek miodu i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Następnie przecedź i pij w razie konieczności trzy razy dziennie po łyżeczce.