Marynowanie pieczarek to obok mrożenia świetny sposób na to, aby zachować te grzyby na dłużej. Dodatkowo marynowane pieczarki są od razu gotowe do spożycia i nie trzeba poddawać ich obróbce termicznej.
Mogą być z jednej strony świetną przystawką, z drugiej zaś strony idealnie pasują do sałatek.
Do przygotowania 10 małych słoiczków marynaty potrzebne będą:
Do przygotowania zalewy potrzebne będą:
1. Pieczarki czyścimy, obracamy i gotujemy 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
2. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
3. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
4. Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.