Zdarza się, że po ciężkim i długim dniu w pracy nie mamy czasu, aby ugotować obiad lub po prostu mamy przysłowiowego lenia i najchętniej zjedlibyśmy coś na szybko. W takim przypadku idealnie sprawdzają się zamrożone wcześniej potrawy.
Często jednak nie wiemy, jak prawidłowo mrozić produkty, aby były smaczne.
Kopytka można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Trzeba jednak pamiętać, aby po ugotowaniu dobrze je ostudzić.
Najlepiej jest ułożyć je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i w ten sposób włożyć do zamrażalnika.
Następnie zamrożone należy zapakować do woreczka. Dzięki temu kopytka nie posklejają się i na pewno będą smakować po rozmrożeniu.
Poniższy film ilustruje krok po kroku, jak zrobić kopytka palce lizać :).
Kopytka, podobnie jak pierogi i uszka, to potrawa mączna, dlatego przy mrożeniu obowiązują podobne zasady. Poniżej film wyjaśniający krok po kroku, jak robić to dobrze.
Tak, kopytka można mrozić. Mrożenie kopytek to świetny sposób na zachowanie ich jakości i smaku, gdy chcesz je przygotować z wyprzedzeniem.
Oto kilka kroków, aby prawidłowo zamrozić kopytka:
Kopytka można przechowywać w zamrażarce do 2-3 miesięcy. Aby je przyrządzić, nie rozmrażaj ich, po prostu wrzuć zamrożone kopytka do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie odcedź i podawaj z ulubionym sosem lub dodatkami.