Kalafior to warzywo dość kapryśne, wrażliwe na zbyt niską czy zbyt wysoką temperaturę, a także wymagające odpowiednich, żyznych, zasadowych, wilgotnych gleb. Jeżeli uwielbiasz smak kalafiora i chcesz, aby zagościł na Twojej działce, pięknie i zdrowo rósł, a potem cieszył Twoje podniebienie w wyszukanych potrawach, zapoznaj się z treścią poniższej porady, a uda Ci się wyhodować rośliny idealne.
Zapraszamy do lektury i życzymy sukcesów na działce!
Nasiona wysiewamy do skrzynek zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku niektórych odmian – tych wczesnych – wysiew konieczny jest już w połowie zimy, w przypadku odmiany letniej – na początku wiosny.
Siejemy je w odstępach 20-30 cm w płytkich rowkach. Do gruntu przenosimy po 6 tygodniach. Roślinki muszą mieć wykształcone tylko dwa liście – bardziej rozwinięta rozsada da małe róże kalafiora. Przed sadzeniem upewniamy się, czy siewka ma pączek szczytowy. Jeśli nie, trzeba ją wyrzucić, gdyż nie uformuje się jadalny kwiatostan.
Grządki należy użyźniać nawozem naturalnym i często odchwaszczać. Aby „róża” nie zżółkła pod wpływem słońca, nadłamujemy dwa liście i okrywamy nimi kwiatostan kalafiora.
Ciekawą odmianą są są kalafiory zielone, delikatniejsze w smaku, o zielonożółtawych różach.
Odmiany Shannon i Minaret przypominają kształtem wieżyczki, natomiast Universal i Alverda są dużo większe i maj ą bardzo ścisłe kwiatostany
Kalafior zielony doskonale udaje się w tzw. uprawie poplonowej, czyli posadzony po zbiorze wcześniejszych warzyw. Rozsadę sadzimy do gruntu na przełomie czerwca i lipca, a wczesną jesienią wycinamy kalafiory, najlepiej robić to podczas porannych chłodów.