Wszystkim smakoszom jagód lipiec kojarzy się właśnie z tymi małymi, czarnymi i słodkimi kuleczkami. W zależności od regionu oraz panujących warunków atmosferycznych, jagody pojawiają się w pierwszych dniach lipca, a w górach można się nimi cieszyć jeszcze w sierpniu.
Dzisiaj kilka informacji na temat tych niezwykle cennych jagód. Zapraszamy do lektury.
Mimo że zbieranie jagód jest bardzo żmudne i czasochłonne, to jednak warto, udając się do lasu na spacer, zabrać ze sobą koszyczek i napełnić go jagodami.
Warto pamiętać, że należy zbierać tylko te o najciemniejszej barwie, o najintensywniejszym zapachu. Niedojrzałe jagody charakteryzują się trudnością w oderwaniu ogonków. Posiadają minimalne walory smakowe i są cierpkie w smaku. Zrywając owoc, starajmy się nie uszkodzić krzaczka.
Wszelkie zanieczyszczenia, które dostały się do koszyka albo słoika, z łatwością można usunąć, jeśli owoce po przybyciu do domu zaleje się wodą. Wtedy wszystko wypłynie na zewnątrz.
Do jagód przyczepiają się jaja tasiemca, których ludzkie oko nie jest w stanie wykryć. Jeśli tylko zostaną połknięte, wówczas opanowują cały nasz organizm, siejąc spustoszenie. Ze spożytych jaj wylęga się larwa, która atakuje wątrobę, płuca oraz mózg. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że cały przebieg choroby przez lata proces trwa latami i dla samego nosiciela jest całkiem niezauważalny.
A ochrona przed tymi chorobami jest taka prosta – wystarczy dokładnie myć owoce, zanim je spożyjemy.
Jagody posiadają bardzo wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinny znajdować się w naszym codziennym – bynajmniej sezonowym – menu.
Jagody mogą być składnikiem wielu farszów w pierogach czy naleśnikach. Często są dodawane jako element ciasta na racuchy, a także jako sos do makaronu.
Idealnie sprawdzają się w formie kompotów, dżemów czy musów. Można je również mrozić, ponieważ świetnie radzą sobie w niskich temperaturach, zachowując swój naturalny smak oraz kształt.
Zarówno świeże, jak i mrożone jagody mogą być doskonałym składnikiem koktajli mlecznych, deserów, kisieli oraz galaretek.
Wszystkie składniki należy umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Jeśli trwa jeszcze sezon na truskawki, spróbuj przygotować Jagodową Truskobanę. Zmiksuj w podobnych proporcjach truskawki, jagody oraz banana z jogurtem bałkańskim, odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny do smaku.
Naleśniki z serkiem waniliowym i jagodami
Przygotuj naleśniki według sprawdzonego przez siebie przepisu.
Na każdego nałóż kilka łyżek serka homogenizowanego waniliowego, całość posyp umytymi jagodami, zawiń w rulonik i posyp cukrem pudrem.
Lodowe naleśniki z jagodami i bitą śmietaną
Przygotuj naleśniki według sprawdzonego przez siebie przepisu. Na każdego nałóż kilka łyżeczek lodów waniliowych, posyp jagodami, zawiń i udekoruj bitą śmietaną.