Pieczemy zwykle babki piaskowe, czekoladowe i śmietankowe, ewentualnie cytrynowe, do których dodajemy skórkę otartą z cytryny. Jednak babka z dodatkiem owoców to zupełnie coś innego i warto ją wypróbować z okazji Wielkanocy, gdyż ma naprawdę niepowtarzalny smak, a jej przyrządzenie nie jest trudne.
Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek, jak ją zrobić.
Babka pomarańczowa z ananasem
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
4 jaja,
200 gram masła,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół puszki ananasa,
1 łyżka soku ananasowego (lub zalewy ananasowej z puszki),
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
cukier wanilinowy,
9 łyżek cukru pudru,
aromat pomarańczowy,
szczypta soli.
Sposób przyrządzania:
Masło utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę z solą, cukrem i cukrem wanilinowym.
Podczas ucierania dodawać po jednym jajku, a potem zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, cały czas miksując, dodawać obie mąki i proszek do pieczenia.
Do powstałej masy dodać aromat pomarańczowy, sok ananasowy oraz owoce pokrojone w małe kawałki. Masę ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach przez około 55 minut, sprawdzając patyczkiem pod koniec pieczenia, czy babka jest gotowa.