Pieczony boczek to doskonałe danie na Wielkanoc, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do pieczywa. Przyrządzenie takiego boczku nie jest trudne i na pewno każdy sobie z tym poradzi.
Trzeba tylko zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki oraz trzymać się poniższego przepisu.
Boczek umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i powycinać chrzęści. Następnie oprószyć go ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami.
Do dużego naczynia wlać olej, sos sojowy i białe wino, wrzucić 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego.
W naczyniu ułożyć boczek, na wierzchu umieścić resztę liści laurowych i ziela angielskiego, dodać cebulę pokrojoną w krążki. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, by co jakiś czas obracać mięso i obtaczać je w marynacie.
Po tym czasie boczek wraz z marynatą umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, podlać bulionem i białym winem. Piec w 180 stopniach około 2,5 godziny.