Kategorie: Wielkanoc

Jak upiec boczek na Wielkanoc?

Jak zrobić pieczony boczek?

Pieczony boczek to doskonałe danie na Wielkanoc, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do pieczywa. Przyrządzenie takiego boczku nie jest trudne i na pewno każdy sobie z tym poradzi.

Trzeba tylko zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki oraz trzymać się poniższego przepisu.

Przepis na boczek pieczony

Składniki:

  • 2,40 kg surowego boczku,
  • 4 duże cebule,
  • czosnek,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 6 łyżek białego wina,
  • przyprawy:  pieprz kolorowy, przyprawa warzywna, słodka papryka mielona, majeranek, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, przyprawa do dań z grilla
  • oraz:
  • 1 szklanka bulionu,
  • ¼ szklanki białego wina.

Sposób przyrządzania:

  1. Boczek umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i powycinać chrzęści. Następnie oprószyć go ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami.
  2. Do dużego naczynia wlać olej, sos sojowy i białe wino, wrzucić 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego.
  3. W naczyniu ułożyć boczek, na wierzchu umieścić resztę liści laurowych i ziela angielskiego, dodać cebulę pokrojoną w krążki. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, by co jakiś czas obracać mięso i obtaczać je w marynacie.
  4. Po tym czasie boczek wraz z marynatą umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, podlać bulionem i białym winem. Piec w 180 stopniach około 2,5 godziny.
Oceń