Kategorie: Wielkanoc

Jak przygotować wielkanocny mazurek z płatkami róż?

Mazurek z płatkami róż

Wydawałoby się, że nie jest to proste, ponieważ rodzajów mazurków i przepisów na nie jest tak wiele, że możemy myśleć, iż wszystko już było i nic, co wykorzystamy do przyrządzenia i udekorowania mazurka nie zadziwi nas, ani smakiem, ani wyglądem. Nie jest to jednak prawda i jeśli chcemy się o tym przekonać, wystarczy, że przygotujemy mazurek wielkanocny według poniższego przepisu: mazurek kokosowy z dekoracją z płatków róż.

Taki mazurek może wyglądać jak dekoracja stołu wielkanocnego i nasi goście na pewno będą zdziwieni tym, że jak najbardziej nadaje się on do jedzenia, a przy tym naprawdę doskonale smakuje.

Niezwykły mazurek z płatkami róż

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • skórka starta z cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1 litr mleka,
  • 30 dag wiórków kokosowych,
  • tabliczka białej czekolady (10 dag),
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 dag cukru,
  • dżem malinowy (najlepiej domowy).

Składniki na dekorację:

  • garść płatków róży z uprawy ekologicznej (najlepiej różowych),
  • białko jaja,
  • grubo zmielony cukier puder.

Sposób przyrządzania ciasta:

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść.
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąt między dwoma arkuszami pergaminu i włożyć do lodówki. Gdy będzie schłodzone, piec przez kilka minut do zrumienienia w 200 stopniach Celsjusza. Wystudzić.

Sposób przyrządzania nadzienia:

  1. Wiórki kokosowe umieścić w rondelku, zalać mlekiem, dosypać cukier  i gotować powoli na niewielkim ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje, a wiórki staną się miękkie i sypkie. Wówczas zestawić je z ognia i ostudzić.
  2. Czekoladę i masło roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej.
  3. Masę czekoladową połączyć z wiórkami i dokładnie wymieszać.
  4. Mocno schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera, ostrożnie wymieszać z masą z wiórków i czekolady.

Sposób przyrządzania dekoracji z płatków róż:

  1. Białko ubić na sztywną pianę.
  2. Pianą smarować za pomocą małego pędzelka płatki róż i od razu posypywać cukrem pudrem.
  3. Płatki układać na kratce i pozostawić do wyschnięcia.

Przygotowanie mazurka:

  1. Wystudzone ciasto posmarować dżemem malinowym.
  2. Na warstwę dżemu wyłożyć masę kokosową, dokładnie wyrównać.
  3. Wierzch ciasta udekorować płatkami róż, układając je fantazyjnie lub równo pokryć nimi całe ciasto.
Oceń