Kategorie: Dieta, żywienie

Kto może stosować dietę low-carb?

Kto może stosować dietę low-carb?

Dieta low-carb to inaczej mówiąc dieta ubogowęglowodanowa. W tym modelu odżywiania chodzi bowiem o to, by kalorie dostarczać organizmowi głównie z białka i tłuszczy, w najmniejszym zaś stopniu z węglowodanów. Można pomyśleć, że dieta taka jest bardzo rygorystyczna, w końcu większość tego, co spożywamy zawiera cukry. Dlatego warto ją dokładniej przeanalizować.

Dla kogo dieta low-carb?

Kto powinien skupić się na odżywianiu zgodnie z tą dietą? Przede wszystkim osoby, które marzą o szczupłej sylwetce, czyli o redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. Tę dietę stosuje się również u kulturystów – osób, które pragną przede wszystkim przybrać na masie mięśniowej. W tym drugim przypadku stosuje się nieco inne proporcje spożywania poszczególnych składników pokarmowych, niż w przypadku redukcji tłuszczu.

Dieta low-carb jest idealna dla osób z nadwagą, o bardzo powolnej przemianie materii. Te osoby, które mają szczupłą sylwetkę, wyrobioną masę mięśniową i szybko spalają kalorie, czyli głównie sportowcy i osoby bardzo aktywne, nie odniosą większych korzyści z jej stosowania. Powinny one stosować dietę odwrotną, czyli high-carb, dostarczającą więcej węglowodanów niezbędnych do uprawiania sportów i utrzymania dobrej kondycji.

Natomiast dieta low-carb będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy tyją nawet po niewielkich ilościach pokarmów. Ta dieta pozwoli im zaspokoić głód bez większego wysiłku, a jednocześnie tracić sukcesywnie na wadze.

Zasady diety low-carb

Dieta low-carb polega na znacznym ograniczeniu spożywanych cukrów. Przez „cukry” w tym przypadku rozumiemy przede wszystkim produkty wysoko przetworzone, szczególnie czekolady, cukierki, inne słodycze, ciasta, jak również wyroby piekarnicze z białej mąki. Wskazane jest natomiast spożywanie węglowodanów w najprostszej, nieprzetworzonej postaci, na przykład jako otręby, pełnoziarniste pieczywo, kasze. Dozwolone są również owoce oraz soki i przeciery z owoców.

Gdy chodzi o tłuszcze i białka, w diecie low-carb dozwolone jest zjadanie ich niemal w każdej postaci, jaką lubimy, a w dodatku w dość sporej ilości. Organizm wykorzystuje je do budowania tkanki mięśniowej oraz do uzupełniania zapotrzebowania ciała na energię. Jest to dieta idealna dla tych, którzy chcą schudnąć bez większych wyrzeczeń!

Oceń