Sezon na rabarbar trwa niestety bardzo krótko. Dla wielu – zbyt krótko. Dlatego tym bardziej nie powinniśmy przegapić go, ponieważ ta roślina nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia organizm, warunkuje piękną urodę, a nawet uchroni nas przed nowotworem.
Dla wielu rabarbar to jedynie owoc, z którego można zrobić ciasta i kompoty. W gruncie rzeczy to warzywo. Zawiera niewiele cukru, ale ogromne ilości witamin. W szczególności witaminę C oraz beta karoten, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego zawiera duże ilości składników mineralnych, np. wapnia, potasu czy żelaza.
Dla kucharzy na całym świecie najwyżej ceniony jest rabarbar o cienkich łodygach o intensywnym, czerwonym kolorze. Taka roślina jest bardziej słodka i dodatkowo posiada lekko malinowy posmak. Grube łodygi są o wiele kwaśniejsze.
Rabarbar można jeść na surowo z cukrem albo piec czy dusić. Zanim jednak zabierzemy się za jego przygotowywanie, musimy cienko go obrać i usunąć liście. Roślina idealnie pasuje jako dodatek do dżemów, zup, konfitur czy farszów do naleśników. Na jej bazie można przygotować pyszne nalewki czy wytrawne wina.
Owocowy mus z dodatkiem rabarbaru to świetny pomysł na śniadanie. Kwas cytrynowy oraz jabłkowy zawarty w roślinie ma działanie odkażające i odmładzające. Dlatego łagodzi objawy trądziku, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Zapobiega starzeniu się skóry chroniąc ją przed wolnymi rodnikami.
Sok wyciśnięty z rabarbaru można dodawać do herbatek owocowych dla rekonwalescentów. W jego składzie będzie spora ilość substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, a także kwas foliowy potrzebny ciężarnym kobietom i witaminę C, która podnosi odporność organizmu, zapobiegając infekcjom.
Jeśli cierpisz na problemy trawienne przygotuj sobie miksturę z rabarbaru. W tym celu obierz trzy łodygi rośliny, zmiksuj ze szklanką soku jabłkowego, ćwiartką cytryny i łyżeczką miodu. Uzyskasz efekt rozluźniający, jeśli napój będziesz wypijać trzy razy dziennie, najlepiej na czczo. Problem z zaparciami odejdzie w niepamięć.
Kompot z rabarbaru to nie tylko świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni, ale również element terapii oczyszczającej. Ten lekko kwaskowaty napój dostarcza organizmowi substancji, które usprawniają detoks.
Jeśli w rodzinie wystąpił przypadek zachorowania na nowotwór, koniecznie zjadaj ciasto z rabarbarem. Według najnowszych badań, pieczony rabarbar przez co najmniej 20 minut wydziela dużo rapontygeniny, która wykazuje się działaniem przeciwutleniającym, jak również hamującym rozwój komórek nowotworowych, a więc skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty.
Jeśli żyjesz w ciągłym pośpiechu i stresie, koniecznie przygotuj sobie koktajl odprężający. W tym celu dwie łodygi rabarbaru zmiksuj z sokiem pomarańczowym i bananem. W miksturze znajduje się dużo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejszają skutki stresu i wprowadzają nas w stan ukojenia.
W szczególności surowego rabarbaru nie powinno się jadać codziennie. Zawiera dużo szczawianów, które potrafią wiązać wapń i usuwać go z organizmu. Nadmierna jego ilość wpływa również na zaburzenia w przyswajaniu żelaza, magnezu oraz miedzi. Stąd rabarbaru powinny unikać osoby:
Z dużą ostrożnością powinny go spożywać: