Kategorie: Przystawki, zupy, sałatki

Jak zrobić zimową sałatkę?

Zima to czas, kiedy nie mamy takiego jak na wiosnę, latem czy jesienią dostępu do świeżych warzyw czy owoców. Nie powinno to jednak oznaczać konieczności rezygnacji z kolorowych, pysznych sałatek – wręcz przeciwnie – zwłaszcza zimą są one niezbędne dla naszego zdrowia.

Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na lekką zimową sałatkę, idealną także na bożonarodzeniowy stół.

Przepis na zimową sałatkę

Potrzebne będą:

  • 40 dag czerwonej kapusty,
  • 1 twarda gruszka,
  • kawałek pora,
  • orzechy pistacjowe,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • dwie łyżki majonezu.
Sposób przygotowania:

Kapustę oraz pora myjemy, następnie odsączamy, drobno kroimy, wkładamy do osobnych naczyń, przelewamy wrzątkiem i ponownie odsączamy. Gruszkę myjemy, kroimy w plastry, łączymy z porem i kapustą w salaterce, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki.

Podajemy silnie schłodzoną.

Smacznego!

Oceń