Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc w twojej kuchni powiało nudą i masz ochotę wypróbować czegoś nowego, skorzystaj z przepisu na pyszne placuszki.
Poniżej przepis na pyszne plaski ziemniaczane z ziołami prowansalskimi.
Składniki:
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Zostaw, aby wystygły.
2. Przestudzone ziemniaki zmiel w maszynce i wbij jajko, tak aby powstała masa. Całość dopraw według gustu.
3. W miseczce roztrzep 1-2 jajka, a na osobną miseczkę wsyp bułkę tartą. Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj niewielkie placuszki, mocz w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.
4. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienia. Smakują wyśmienicie polane ketchupem lub też z sosem pieczarkowym. Smacznego.
Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków