Szukasz przepisu na pyszny, lekki placek? Koniecznie spróbuj przygotować tort bezowy z truskawkami. Ten prosty w przygotowaniu deser na pewno podbije podniebienia wszystkich domowników, a także gości.
Przepis przedstawiamy poniżej. Zapraszamy do lektury i pieczenia!
– na biszkopt:
– na krem:
– na polewę:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy mąkę, całość lekko mieszamy. Żółtka ucieramy z octem i dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy z masą z białek i pieczemy biszkopt. Przeznaczone na krem jaja ubijamy przy użyciu miksera z cukrem na parze na puszystą masę, studzimy, a potem po łyżce dodajemy do masła utartego z margaryną, cały czas miksując. Kolejnym krokiem jest dodawanie do kremu truskawek (po kilka sztuk) i równoczesne jego ucieranie.
Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek,smarujemy połową kremu, wkładamy bezy (ile się zmieści), nakładamy resztę kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch placka polewamy polewą czekoladową i zdobimy pozostałymi bezami.