Proponowane danie – paszteciki drożdżowe z parówkami lub kiełbasą – jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nadaje się więc na szybki obiad czy kolację. Jeśli zdecydujemy się na parówki, będzie również tanie, jest to więc znakomita propozycja na studencki posiłek.
Zapraszamy do wypróbowania. Są naprawdę pyszne!
Z mąki, drożdży, żółtek, margaryny, śmietany lub kwaśnego mleka i soli przygotować ciasto.
Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość 5 mm i krajać na prostokątne kawałki o wymiarach 10 x 6 cm, dłuższy brzeg ciasta posmarować białkiem.
Parówki obrać z osłonki i przeciąć wzdłuż na pół; kiełbasę pokrajać na grube plastry, a następnie na pasy.
Wędlinę układać na kawałkach ciasta i zawijać w ten sposób, by spód ciasta był nieco wysunięty. Brzegi zaciskać zębami widelca.
Paszteciki ułożyć na blasze, a gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w dość gorącym piekarniku na ciemnozłoty kolor.