Pasta jajeczna jest idealna na kanapkę lub bułkę – możemy kupić gotową w sklepie, jednak jej smak jest dużo gorszy niż tej wykonanej w domu. Domowa pasta jest bardzo smaczna, pożywna i prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację. Możesz zrobić z nią kanapki do pracy czy szkoły. Jest szybka w wykonaniu, dlatego możesz uraczyć nią niezapowiedzianych gości.
Pasta jajeczna jest wspaniałą propozycją dla miłośników jajek i nie tylko! Dzisiaj podpowiemy Wam, jak ją wykonać.
Sparz jajka gorącą wodą, po czym ugotuj je na twardo (około 10 minut). Po zagotowaniu polej je zimną wodą i poczekaj aż trochę ostygną. Obierz je ze skorupki i rozgnieć widelcem, zetrzyj na tarce lub rozgnieć przez praskę. Następnie w miseczce rozgnieć widelcem serek topiony razem z masłem i majonezem aż do uzyskania konsystencji pasty. Bardzo drobno pokrój cebulę i dodaj ją razem z jajkami do masy serkowej.
Całość dokładnie wymieszaj i dodaj posiekanego szczypiorku lub też pietruszki. Pasta jest gotowa do nałożenia na kanapkę, świeża smakuje najlepiej, ale możesz ją też przechowywać w lodówce.