Nalewka jest skoncentrowanym wyciągiem z ziół, sporządzanym w procesie maceracji, czyli poprzez zalanie składników alkoholem.
Aby lepiej smakowała, dodatkowo można ją osłodzić syropem.
Do sporządzenia nalewki ziołowej najlepiej jest użyć świeżych, niesuszonych roślin. Rozdrabniamy wybraną roślinę, umieszczamy w szklanym naczyniu ze szczelnym zamknięciem, następnie zalewamy ją 70% alkoholem na 2 cm powyżej surowca i odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce (zapobiega to utracie witamin, głównie A, E, D). Po upływie mniej więcej dwóch tygodni odcedzamy, np. przez bibułę filtracyjną, otrzymany wywar wykorzystujemy zgodnie z potrzebami, natomiast roślinę ponownie zalewamy i odstawiamy znowu w ciemne miejsce.
Nalewki podaje się w małych kieliszkach o pojemności 50 ml, mogą być m.in. świetnym dodatkiem do mięs, mają także zastosowanie we wspomaganiu leczenia niektórych chorób.
Najpopularniejszymi nalewkami ziołowymi są benedyktynka, nalewka miętowa czy listówka.