Uwielbiasz naleśniki i chcesz spróbować nowej wersji swojego ulubionego przysmaku? Koniecznie spróbuj przygotować naleśniki z czerwoną kapustą, które bez wątpienia podbiją Twoje serce i… podniebienie. Ich przygotowanie nie jest trudne, na pewno przyrządzisz je bez problemu.
Poniżej przepis. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajo, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, wlewamy olej, rozcieńczać wodą (najlepiej mineralną), starannie miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto o półpłynnej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowego ciasta smażymy na oleju naleśniki.
Kapustę kroimy w cienkie paski, jabłko w dużą kostkę, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa krótko podsmażamy na oleju, doprawiamy octem, miodem, dodajemy oregano, sól i pieprz.
Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty. Możemy podawać z pieczonym jabłkiem lub powidłami śliwkowymi.