Karkówka to mięso, obok którego ciężko przejść obojętnie. Albo się ją lubi, albo się za nią nie przepada. Z reguły uwielbiają ją przede wszystkim mężczyźni, jednak i wśród kobiet ma ona wiele zwolenniczek.
Nie każdy jednak potrafi ją przyrządzić tak, aby naprawdę cieszyła podniebienie – może stąd nie zawsze budzi zachwyt? Dzisiaj mamy dla was przepis na marynatę do karkówki na grilla, dzięki której mięso to zyska naprawdę niesamowity smak. Zapraszamy do lektury!
Karkówkę należy pokroić w plasterki, rozbić delikatnie, aby zmniejszyć ilość „żyłek” w mięsie. Czosnek i cebulę pokrojoną na kawałki przepuścić przez praskę, następnie połączyć wszystkie składniki marynaty w misce, dokładnie wymieszać, włożyć mięso i odstawić w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Układać na mocno rozgrzanym ruszcie, opiekać z każdej strony przez kilka minut, podawać z sałatką.