Kotlety mielone to chyba – obok kotletów schabowych – najczęściej przyrządzane w Polsce danie mięsne. Kotlety mielone robi się szybko i można urozmaicić ich smak, dodając do środka posiekaną paprykę, zioła czy na przykład pieczarki.
Ale można też przyrządzić kotlety mielone w jeszcze innej formie – z dodatkiem orzechów laskowych. Na pewno każdemu przypadną do gustu, zatem warto wypróbować ten przepis.
Kromki chleba umieścić w naczyniu i zalać mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie dokładnie odcisnąć.
Mięso zmielić ponownie, dodając chleb, obraną cebulę, czosnek i surowe jajko. Orzechy zmielić i dodać do masy.
Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.