Uwielbiasz gołąbki, ale akurat nie masz w domu mięsa? Chcesz spróbować gołąbków, mimo że jesteś na diecie wegetariańskiej lub z jakiegoś powodu nie jesz mięsa? Zdecyduj się na gołąbki jarskie!
Dzisiaj mamy dla Ciebie prosty przepis, jak je zrobić. Zapraszamy do lektury!
Kaszę jęczmienną gotujemy na gęsto. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, wylewamy na sito, odcedzamy. Pieczarki i cebulę kroimy drobno i smażymy w oleju.
W misce łączymy ziemniaki, kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, mieszamy, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej.
Liście kapusty parzymy, rozkładamy na stolnicy, skrajamy grube nerwy liściowe. Rozkładamy na każdym liściu nadzienie, zwijamy gołąbki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Całość kropimy masłem i wstawiamy na około pół godziny do niezbyt nagrzanego piekarnika.
Blaszkę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, aby liście kapusty nie zarumieniły się zbytnio.
Po upieczeniu podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym, przygotowanym oddzielnie.