W końcu zima nastała, a po zimowym spacerku z ukochaną osobą nic tak nie poprawia krążenia jak szklaneczka wina czy też piwa grzanego..
Piliście kiedyś taki trunek? Można miło spędzić wieczór, usiąść przy kominku, grzejąc stópki, a od środka rozgrzać się spożytym „napojem”.
Jest kilka sposobów doprawiania grzańca, każdy może pokombinować z przyprawami jedni lubią więcej cynamonu inni goździków ktoś inny imbir, kardamon, anyż następni zaś dodają owoce suszone, takie jak śliwki czy rodzynki. Każdy doprawia według upodobania i smaku….
Składniki, które będą potrzebne do wyżej wymienionego trunku to:
Przygotowanie
Do emaliowanego garnuszka wlewamy wodę, po czym dodajemy wszystkie przyprawy wymienione powyżej zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Wlewamy wino, składniki mieszamy, naczynie szczelnie przykrywamy i ustawiamy na najmniejszym palniku – płyn powinien się lekko podgrzać i naciągnąć smakiem oraz aromatem korzeni, ale nie możemy zagotować. Podajemy w wygrzanych kamionkowych kokilkach lub wygrzanych małych filiżankach – jak kto woli?
Czas przygotowania: około 20 minut
Liczba porcji: 10
Składniki potrzebne do wykonania:
Przygotowanie
Zagotować piwo z cynamonem i goździkami. Następnie utrzeć żółtko z cukrem. Zalewać gorącym piwem, cały czas mieszając. Delikatnie podgrzewać aż zgęstnieje. Najlepiej podawać z grzankami.
Czas wykonania: 1/2 godz.
A gdy przyrządzimy nasze trunki zostaje nam tylko rokoszować się niepowtarzalnym smakiem i cieszyć się chwilą spędzoną w miłym towarzystwie.