Gołąbki to danie, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Generalnie przyrządza się je, zawijając farsz w sparzone liście kapusty białej lub włoskiej, czasami kwaszonej, a w niektórych krajach, w młode liście winorośli. Po nałożeniu farszu zawija się liść do środka, układa się ciasno gołąbki obok siebie w 2-3 warstwach w rondlu, podlewa się je rosołem albo wywarem czy wodą i dusi się lub zapieka w piekarniku.
Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków – poszczególne przepisy różnią się rodzajem kapusty czy farszu, wszystkie są naprawdę wyśmienite. Dzisiaj mamy dla was kilka przepisów na gołąbki. Zapraszamy do lektury!
Głąb główki kapusty drążymy dość głęboko, następnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 15-20 minut. Gdy główka ostygnie, ostrożnie oddzielamy od siebie liście. Ryż gotujemy na półsypko, mięso mielimy z dodatkiem cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie mieszamy z ryżem. Na dno rondla wykładamy tłuszcz, a następnie kilka zewnętrznych liści kapusty. Gotowe gołąbki układamy zawiniętą stroną do dołu ciasno obok siebie. Polewamy niewielką ilością wody i dusimy lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym.
Grzyby moczymy przez noc, gotujemy i odcedzamy. Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej, ryż gotujemy na sypko. Drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle. Grzyby siekamy drobno, mieszamy z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Liście kapusty napełniamy farszem, zawinięte gołąbki układamy w rondlu i polewamy wywarem z grzybów. Dusimy pod przykryciem godzinę. Podawać z ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym i posypane natką pietruszki.
Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w wodzie, a następnie odciśniętą bułkę, przesmażoną na tłuszczu cebulę, jajo, sól i pieprz, mieszamy. Zwijamy gołąbki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem godzinę. Podajemy polane stopioną słoniną, z pure ziemniaczanym lub pieczywem.
Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Kaszę gotujemy na sypko. Namoczone przez noc grzyby gotujemy, drobno kroimy. Cebulę siekamy, a następnie zarumieniamy na tłuszczu. Wszystkie składniki farszu łączymy, dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kostkę rosołową, posiekane jaja, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy, ciasno układamy w rondlu, polewamy wywarem z grzybów i dusimy do momentu, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec gotowania podlewamy szklanką kwaśnej śmietany. Podajemy polane stopioną słoniną.
Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, następnie odsączamy z nadmiaru wody. Przesmażamy na tłuszczu cebulę i łączymy ją z ziemniakami, dodajemy jajo, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Napełnić farszem liście i zawijamy. Układamy gołąbki w rondlu i polewamy wywarem z warzyw. Dusimy około godziny. Podajemy z ziemniakami, polane sosem cebulowym.