Gofry to dobry pomysł na wakacyjny deser – podawane z owocami sezonowymi smakują naprawdę wyśmienicie i z powodzeniem mogą zastąpić nawet posiłek. Warto więc wiedzieć, jak je przyrządzać.
Poniżej mamy dla was przepisy na gofry w kilku wersjach. Zapraszamy do lektury i podejmowania kulinarnych prób.
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Składniki dokładnie ubić trzepaczką. Gofrownicę rozgrzać, posmarować cienko olejem, wylać około 3 łyżek ciasta i przykryć górną częścią formy. Piec 3-5 minut. Podawać na śniadanie albo kolację zamiast pieczywa.
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając tyle mleka, aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Odstawić na 30-45 minut. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem, nalać ciasto (około 3 łyżek), zamknąć i piec 3-5 minut. Podawać z konfiturami albo z miodem, śmietanką lub posypane cukrem.
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wbić jaja, dodać masło (miękkie), sól, aromat i drożdże; ubijać trzepaczką lub mikserem, dolewając mleka, aż ciasto uzyska konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki. Pozostawić na około godzinę.
Na spodek nalać oleju i pędzelkiem posmarować rozgrzaną gofrownicę (górę i dół), następnie nalewać ciasto łyżką (około 3 łyżek). Zamknąć gofrownicę i piec 3-5 minut. Gofry podawać z gęstą śmietaną lub kremem, a także z sezonowymi owocami. Można też posypać je cukrem pudrem.
Potrzebne będą:
Płatki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać żółtka, masło, wodę i dokładnie ubić trzepaczką lub zmiksować. Następnie dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając. Posmarować gofrownicę olejem (tylko raz, przed upieczeniem pierwszego gofra) i piec 3-5 minut.