Gotowanie jest przyjemne i – wbrew pozorom – wcale nie takie trudne :) Często jednak osoby początkujące, dopiero uczące się sztuki gotowania, borykają się z szeregiem problemów, których jest rozwiązanie jest na szczęście o wiele prostsze, niż może się wydawać.
Do takich kuchennych problemów należy dylemat, jak zagęścić sos.
Na pewno wiele z was stało niejeden raz przed takim dylematem. Czym najlepiej zagęścić sos? Dzisiaj mamy dla was kilka metod, które zawsze zdają egzamin. To, po którą z nich sięgniecie, powinno zależeć m.in. od tego, co w danym momencie macie pod ręką – większość przedstawionych poniżej produktów należy bowiem do „zagęstników” uniwersalnych.
Sos możecie zagęścić odrobiną mąki. Oczywiście mąkę należy rozmieszać w szklance z zimna wodą, a następnie dodać do sosu, cały czas mieszając. Ilość mąki zależy od tego, jaką ilość sosu chcecie zagęścić oraz jak gęsty ma być. Całość należy doprowadzić do wrzenia.
Należy jak najbardziej rozdrobnić chleb (bez skórki) i wrzucić do sosu. Można również użyć bułki tartej. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Trzeba wlać 3 łyżki śmietany do kubka, dodać do niej gorącego sosu i rozmieszać. Zawartość kubka wlać do gotującego się sosu, cały czas mieszając.
Postępujcie z nim tak samo, jak z mąką: rozmieszajcie je z wodą i wlać do sosu.
Należy wrzucić do sosu kostki cukinii świeżej lub mrożonej do sosu i doprowadzić do wrzenia.
Można też zmiksować ziemniaka i dodać do sosu. Oczywiście tak jak w poprzednich przypadkach całość należy doprowadzić do wrzenia.
Do garnuszka z sosem należy wsypać garść soczewicy. Gotować do momentu, aż soczewica będzie rozgotowana.