Ryby to źródło wysoko przyswajalnego, wartościowego białka, niezbędnego dla naszego zdrowia, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które są nieocenione w profilaktyce wielu schorzeń, a także witamin oraz minerałów, których nasz organizm nie produkuje sobie sam, ale które przyjmuje razem z pożywieniem. Nic więc dziwnego, że powinniśmy jadać je jak najczęściej.
Kupując rybę w sklepie, musimy wybierać egzemplarze najświeższe – tylko takie dostarczą nam odpowiednich wrażeń smakowych, składników odżywczych, a dodatkowo nie zaszkodzą. Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, jak wybrać świeżą rybę.
Jako że ryby z reguły nie należą do najtańszych produktów spożywczych, jakie kupujemy, możemy być nieco kapryśni. Zwracajmy uwagę na najmniejsze nawet szczegóły, nie bójmy się dotknąć skóry czy rozchylić skrzeli. W końcu chcemy, aby produkt, za który zapłacimy, spełniał wszystkie nasze oczekiwania, mamy więc do tego prawo. Kupując rybę, zwróćmy uwagę na:
wraca ono do naturalnego kształtu. To warunek konieczny, świadczący o tym, że ryba jest świeża – jeżeli nie jest spełniony, nie warto takim egzemplarzem zaprzątać sobie uwagi.
Kupowanie ryby w oparciu o powyższe wskazówki pozwoli nam wybierać egzemplarze świeże, które pozwolą nam cieszyć się w pełni z oferowanych przez te dary rzek, jezior i mórz walorów smakowych i odżywczych.
Nie kupujmy nigdy ryb, co do których świeżości nie mamy pewności. Zawsze przyglądajmy się uważnie stoisku, na którym są sprzedawane, jakości lodu, na którym leżą itp. Wszystko to ma znaczący wpływ na jakość produktu!
Poniższy film objaśnia szczegółowo, jak ocenić, czy kupowana przez nas ryba na pewno jest świeża.