Pierwsza Komunia Święta to okazja, którą każde dziecko przeżywa bardzo – pierwszy raz przyjmuje do serca Jezusa, chce więc wyglądać wyjątkowo, wyjątkowo się czuć, a także mieć wyjątkowe przyjęcie komunijne, na którym będzie królował oczywiście komunijny tort. Jego upieczenie – zwłaszcza jeżeli nie mamy dużego doświadczenia w kuchni – możemy zlecić komuś z najbliższej rodziny, kto na pieczeniu się zna, albo zamówić tort w cukierni, ale mamy też inne rozwiązanie – możemy podjąć wyzwanie i zdecydować się na samodzielne upieczenie tortu.
Jednak rodzi się pytanie, jak upiec tort komunijny. Czy tak, jak standardowy tort, czy nieco inaczej. Wszystko zależy od naszych umiejętności, chęci, wizji, a także gustu. Dzisiaj mamy dla was przepis na dość prosty, ale efektowny tort komunijny z biszkoptem jasnym, kakaowym, wkładką kokosową, masą budyniową i bitą śmietaną.
Biszkopt jasny:
Biszkopt kawowy:
Wkładka kokosowa:
Bita śmietana:
Masa budyniowa:
Masa kawowa:
Przygotuj także:
Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy na pół.
Biszkopt kawowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kawę. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny.
Wkładka kokosowa:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kokos. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixami.
Masa budyniowa:
Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z cukrem. W odlanym mleku rozpuszczamy żółtka oraz budyń, całość wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy tak długo, aż zgęstnieje. Dobrze studzimy – budyń musi być zimny! – i ucieramy z kostką margaryny. Jeżeli masa zacznie się „ważyć”, dolewamy nieco alkoholu.
Masa kawowa:
Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, a potem kawę, wlewamy całość do rondelka i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie studzimy i ucieramy z kostką margaryny.
Układ warstw:
Przygotowane poszczególne warstwy układamy zgodnie z poniższą kolejnością: