Jak upiec tort komunijny?

Pierwsza Komunia Święta to okazja, którą każde dziecko przeżywa bardzo – pierwszy raz przyjmuje do serca Jezusa, chce więc wyglądać wyjątkowo, wyjątkowo się czuć, a także mieć wyjątkowe przyjęcie komunijne, na którym będzie królował oczywiście komunijny tort. Jego upieczenie – zwłaszcza jeżeli nie mamy dużego doświadczenia w kuchni – możemy zlecić komuś z najbliższej rodziny, kto na pieczeniu się zna, albo zamówić tort w cukierni, ale mamy też inne rozwiązanie – możemy podjąć wyzwanie i zdecydować się na samodzielne upieczenie tortu.

Jednak rodzi się pytanie, jak upiec tort komunijny. Czy tak, jak standardowy tort, czy nieco inaczej. Wszystko zależy od naszych umiejętności, chęci, wizji, a także gustu. Dzisiaj mamy dla was przepis na dość prosty, ale efektowny tort komunijny z biszkoptem jasnym, kakaowym, wkładką kokosową, masą budyniową i bitą śmietaną.

Składniki na tort komunijny

Biszkopt jasny:

  • 6 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt kawowy:

  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • łyżka kawy mielonej.

Wkładka kokosowa:

  • 3 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 10 dkg kokosu,
  • łyżka maki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 śmietan-fixy.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • budyń waniliowy,
  • margaryna.

Masa kawowa:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • łyżka mąki pszennej,
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy,
  • margaryna.

Przygotuj także:

  • puszkę brzoskwiń,
  • polewę,
  • elementy dekoracyjne (białe różyczki, hostię itp., które można kupić gotowe),
  • kokos (którym ozdobisz boki).

Przygotowanie tortu komunijnego

Biszkopt jasny:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy na pół.

Biszkopt kawowy:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kawę. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny.

Wkładka kokosowa:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kokos. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny.

Bita śmietana:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixami.

Masa budyniowa:

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z cukrem. W odlanym mleku rozpuszczamy żółtka oraz budyń, całość wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy tak długo, aż zgęstnieje. Dobrze studzimy – budyń musi być zimny! – i ucieramy z kostką margaryny. Jeżeli masa zacznie się „ważyć”, dolewamy nieco alkoholu.

Masa kawowa:

Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, a potem kawę, wlewamy całość do rondelka i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie studzimy i ucieramy z kostką margaryny.

Układ warstw:

Przygotowane poszczególne warstwy układamy zgodnie z poniższą kolejnością:

  1. Biszkopt jasny.
  2. 3/4 masy budyniowej.
  3. Biszkopt kawowy.
  4. Cienka warstwa masy budyniowej (część masy zostawiamy do dekoracji).
  5. Brzoskwinie pokrojone w kostkę.
  6. Bita śmietana.
  7. Warstwa kokosowa.
  8. Masa kawowa.
  9. Biszkopt jasny.
  10. Polewa.
  11. Dekoracje.

tort komunijny1

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.