Jak upiec tort komunijny?

Pierwsza Komunia Święta to okazja, którą każde dziecko przeżywa bardzo – pierwszy raz przyjmuje do serca Jezusa, chce więc wyglądać wyjątkowo, wyjątkowo się czuć, a także mieć wyjątkowe przyjęcie komunijne, na którym będzie królował oczywiście komunijny tort. Jego upieczenie – zwłaszcza jeżeli nie mamy dużego doświadczenia w kuchni – możemy zlecić komuś z najbliższej rodziny, kto na pieczeniu się zna, albo zamówić tort w cukierni, ale mamy też inne rozwiązanie – możemy podjąć wyzwanie i zdecydować się na samodzielne upieczenie tortu.

Jednak rodzi się pytanie, jak upiec tort komunijny. Czy tak, jak standardowy tort, czy nieco inaczej. Wszystko zależy od naszych umiejętności, chęci, wizji, a także gustu. Dzisiaj mamy dla was przepis na dość prosty, ale efektowny tort komunijny z biszkoptem jasnym, kakaowym, wkładką kokosową, masą budyniową i bitą śmietaną.

Składniki na tort komunijny

Biszkopt jasny:

  • 6 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt kawowy:

  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • łyżka kawy mielonej.

Wkładka kokosowa:

  • 3 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 10 dkg kokosu,
  • łyżka maki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 śmietan-fixy.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • budyń waniliowy,
  • margaryna.

Masa kawowa:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • łyżka mąki pszennej,
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy,
  • margaryna.

Przygotuj także:

  • puszkę brzoskwiń,
  • polewę,
  • elementy dekoracyjne (białe różyczki, hostię itp., które można kupić gotowe),
  • kokos (którym ozdobisz boki).

Przygotowanie tortu komunijnego

Biszkopt jasny:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy na pół.

Biszkopt kawowy:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kawę. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny.

Wkładka kokosowa:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. W trakcie ubijania, bez przerywania tej czynności, dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kokos. Jednolitą masę wylewamy na tortownicę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około pół godziny.

Bita śmietana:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixami.

Masa budyniowa:

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z cukrem. W odlanym mleku rozpuszczamy żółtka oraz budyń, całość wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy tak długo, aż zgęstnieje. Dobrze studzimy – budyń musi być zimny! – i ucieramy z kostką margaryny. Jeżeli masa zacznie się „ważyć”, dolewamy nieco alkoholu.

Masa kawowa:

Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, a potem kawę, wlewamy całość do rondelka i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie studzimy i ucieramy z kostką margaryny.

Układ warstw:

Przygotowane poszczególne warstwy układamy zgodnie z poniższą kolejnością:

  1. Biszkopt jasny.
  2. 3/4 masy budyniowej.
  3. Biszkopt kawowy.
  4. Cienka warstwa masy budyniowej (część masy zostawiamy do dekoracji).
  5. Brzoskwinie pokrojone w kostkę.
  6. Bita śmietana.
  7. Warstwa kokosowa.
  8. Masa kawowa.
  9. Biszkopt jasny.
  10. Polewa.
  11. Dekoracje.

tort komunijny1

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.