Suszenie jest jednym ze sposobów przechowywania warzyw i owoców, dzięki któremu możemy się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc opanować tę technikę. Musimy jednak pamiętać, iż susząc warzywa i owoce – pozbawiamy je wody, a równocześnie także cennych witamin. Zachowują na szczęście białko, węglowodany oraz kwasy, zyskują też specyficzny smak, przez niektórych uwielbiany.
Dzisiaj podpowiadamy więc, jak suszyć warzywa. Zapraszamy do lektury!
Warzywa, które przeznaczamy na susz, najpierw powinniśmy przebrać się, aby usunąć okazy nieprzydatne, następnie umyć je starannie i oczyścić. Do suszenia trzeba wybierać okazy dojrzałe i w pełni zdrowe. Czyścić należy je po wymyciu, aby zapobiec przechodzeniu do wody składników rozpuszczalnych (cukrów, witamin). Okazy większe trzeba pokroić na części.
Niektóre warzywa (np. groszek, kalafior, marchew) wymagają blanszowania (kilkuminutowego obgotowania), co sprzyja zachowaniu naturalnej barwy, przyspiesza suszenie i zwiększa trwałość suszu. Blanszować najlepiej na parze (nie blanszuje się cebuli, porów i pietruszki), a następnie surowiec ususzyć.
Większość warzyw na potrzeby domowe suszy się na powietrzu, w piecu chlebowym, piekarniku lub na płycie kuchennej. Przy produkcji przemysłowej robi się to w suszarniach. Suszyć w słońcu można tylko w ciepłe i słoneczne dni lata lub wczesnej jesieni, najlepiej na sitach ustawionych na pochyłości dachu. Surowiec w tym wypadku narażony jest jednak na zakurzenie oraz zanieczyszczenie przez owady. W razie niepogody sita z suszem trzeba przenieść pod dach.
Można też kupić specjalne urządzenia do suszenia warzyw i owoców, których teraz w sklepach znajdziemy naprawdę sporo.
Przy suszeniu w piekarniku lub na kuchennej płycie nie wolno umieszczać owoców i warzyw bezpośrednio na rozgrzanej blasze. Należy pilnować, aby ich nie zaparzyć, w związku z czym warzywa najbezpieczniej będzie układać na sitach ustawionych jedno na drugim w 3-4 warstwach, a potem przebrać susz i wybrać sztuki przesuszone oraz niedosuszone. Najlepiej przechowywać suszone warzywa w blaszanych pudełkach, z dobrze dopasowanymi pokrywkami, a także w słoikach z nakrętkami – dzięki temu zapobiegniemy ich zawilgoceniu, a w rezultacie rozwojowi pleśni, a także dostaniu się do nich owadów.
Warto wiedzieć: