Bez karpia chyba nikt z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. To jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przepisów na jego przygotowanie jest mnóstwo, jednak najbardziej popularny jest smażony na maśle obtoczony w mące.
Poniżej przedstawiamy prosty przepis, jak go przyrządzić, aby smakował wszystkim domownikom i gościom.
Karpia musimy oskrobać z łuski, wypatroszyć, opłukać, odciąć głowę, ogon oraz płetwy, osuszyć, pokroić w dzwonka grubości ok. 2,5-3 cm i przyprawić solą oraz mielonym pieprzem.
Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy kawałki karpia w mące, smażymy z obu stron na silnym ogniu do chwili, aż karp będzie miał złocistą skórkę. Następnie zmniejszamy gaz i dosmażamy rybę.
Po usmażeni kładziemy karpia na półmisku, kropimy stopionym masłem i dekorujemy przy użyciu np. natki i plasterków cytryny.