Bryndza świetnie nadaje się na składnik nadzienia pierożków drożdżowych.
Czasami warto wprowadzić do swojego menu nieco urozmaicenia, na przykład w postaci egzotycznych pierożków rodem z Rumunii.
Są pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu, ale na pewno zachwycą i naszych bliskich, i gości swoim wyrafinowaniem oraz odmiennością od codziennych dań.
Przygotować ciasto drożdżowe.
Po wyrośnięciu krótko zagnieść, cienko rozwałkować i pokrajać na kwadraty o noku 15 cm.
Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć trochę nadzienia przygotowanego z sera utartego z jajami i mąką. Jeśli bryndzę zastępuje się twarogiem, trzeba dodać do smaku trochę soli.
Złożyć dwa przeciwległe boki kawałka ciasta do środka i zlepić je, a powstałe cztery rogi również zlepić, by powstała „koperta”, niepozwalająca na wycieknięcie bryndzy podczas pieczenia. Ułożyć pierożki na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco, bo wtedy są najsmaczniejsze.