Nie wiesz co przyrządzić z mięsa z łopatki? Oto przepis na pyszną i aromatyczną łopatkę. Mięso będzie doskonale smakować jako drugie danie z ziemniakami i surówką, ale sprawdzi się też podane na zimno zamiast wędliny ze sklepu.
Aby przygotować wyśmienitą łopatkę, trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Należy używać tylko świeżego mięsa, najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Mięso trzeba marynować w ziołach i przyprawach minimum 10 godzin. Po wyjęciu z piekarnika łopatka powinna odpocząć kilka minut, aby soki znajdujące się wewnątrz równomiernie się rozeszły.
Mięso umyj i osusz. Przypraw solą pieprzem, papryką, majerankiem oraz czosnkiem. Następnie obłóż je wcześniej umytymi i pokrojonymi warzywami, marchewką, pietruszką, selerem, porem i cebulą (bez pieczarek). Dodaj resztę przypraw i obficie natrzyj sosem sojowym. Tak przygotowaną łopatkę włóż do lodówki na noc. Następnie mięsko wrzuć do rozgrzanego, suchego garnka i obsmaż z obu stron. Dodaj masło i dorzuć pokrojone pieczarki. Całość smaż około 30 minut. Dolej 1 szklankę wody i duś na małym ogniu 1,5 godz. aż mięsko będzie miękkie. Smacznego!
Przepis na łopatkę duszoną w cebuli