Chcesz, aby warzywa i owoce w Twoim ogródku czy na Twojej działce rosły pięknie, były dorodne i niezwykle smaczne? Pamiętaj, aby regularnie zasilać je nawozem. Najlepiej, aby był to nawóz naturalny, zwłaszcza kompost, który bez trudu można przygotować samodzielnie.
Dzisiaj radzimy, w jaki sposób to zrobić. Zapraszamy do lektury!
Na każdej działce powinno być takie miejsce, w którym można gromadzić ekologiczne odpadki, takie jak słoma, odpadki kuchenne, liście świeże, liście zeschnięte, skoszoną trawę, grubo pocięte gałęzie czy chrust.
Kompostownik najlepiej jest usytuować z tyłu ogrodu, z drewnianych desek, listewek czy palików, wokół których z powodzeniem możemy posadzić wysokie rośliny dekoracyjne, ukrywające to miejsce na odpadki. Jesienią układami odpadki warstwami po 10-20 cm, w specjalną pryzmę, co sprawi, że nawóz będzie miał właściwą temperaturę, a także dostęp powietrza. Pamiętamy, aby stos nie był wyższy niż 1 m.
Nie wrzucajmy do kompostownika kości czy resztek mięsa, gdyż mogą zwabić szczury, odchodów, gdyż są źródłem niebezpiecznych bakterii, papieru, który został zadrukowanego, czy bardzo dużych ilości trocin oraz słomy – zawierają bowiem sporo węgla, który zwalnia tempo procesów rozkładu.
Dobrze nadają się do kompostownika natomiast zeschnięte liście, skoszona trawa, ziemia z doniczek czy resztki kuchenne, takie jak zgniłe owoce, skorupki jajek, fusy z kawy czy herbaty itp.
Warstwy w pryzmie kompostowej mogą być np. następujące (od dołu do góry):