Aby odróżnić glukozę od sacharozy, można wykorzystać metodę Fehlinga, która stosowana jest do wykrywania związków redukujących.
Jednym z cukrów redukujących jest właśnie glukoza, która – odwrotnie niż sacharoza – wykazuje właściwości redukujące.
Aby przeprowadzić próbę Fehlinga potrzebne będą:
Odczynnik Fehlinga przygotowuje się z dwóch roztworów, które mieszamy w osobnych naczyniach. W jednym należy przygotować wodny roztwór siarczanu miedzi(II) z rozcieńczonym kwasem siarkowym, natomiast w drugim wodny roztwór wodorotlenku sodu z winianem sodowo-potasowym.
Wykonanie próby Fehlinga polega natomiast na zmieszaniu tych roztworów z próbką i ogrzewaniu. W przypadku glukozy wytrąci się ceglastoczerwony osad tlenku miedzi(I), w przypadku sacharozy zaś nie.
Przeprowadzanie próby Fehlinga przedstawia poniższy film.