Mrożenie truskawek nie jest czynnością trudną, należy jednak pamiętać o postępowaniu zgodnie z określonym porządkiem – wtedy nasze owoce będą pięknie zamrożone i nie posklejają się.
Poniżej mamy dla was omówienie poszczególnych kroków. Zapraszamy do lektury!
Truskawki płuczemy w zimnej wodzie bardzo krótko, aby nie przesiąkły wodą.
Przekładamy na durszlak lub sitko, aby osiąkły z wody. Oddzielamy zielone ogonki. Truskawki wkładamy do jednorazowej reklamówki do 1/3 pojemności , zawiązujemy i wkładamy do zamrażalnika.
Po około 2-3 godzinach wyjmujemy reklamówkę z truskawkami i poruszamy aby truskawki się nie połączyły w jedną całość i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Następnego dnia powtarzamy tę czynność, truskawki będą pięknie zamrożone i każda osobno. Tak zmrożone truskawki przekładam do plastykowych woreczków 3/4 ich pojemności, aby można je raz w miesiącu wzruszyć.