Gardenia to krzew o błyszczących, ciemnozielonych liściach i kremowych, silnie pachnących kwiatach, pojawiających się zimą. Niegdyś te trwałe kwiaty były chętnie noszone w butonierkach przez angielskich dżentelmenów.
Gardenię można uprawiać w doniczkach wiele lat, ale należy pamiętać, że jest to roślina dość wymagająca.
W lecie lubi miejsca jasne, ale osłonięte przed ostrym słońcem, preferuje też stanowiska półcieniste, zimą lubi miejsca słoneczne.
W lecie odpowiednia jest temperatura pokojowa, można również wynieść roślinę do ogrodu w półcieniste miejsce, natomiast zimą najlepsza temperatura to 16-18°C.
Wiosną i latem roślinę należy podlewać dość obficie, jesienią i zimą umiarkowanie, szczególnie w chłodniejszym pomieszczeniu. Wiosną poleca się spryskiwanie miękką, letnią wodą. Najlepiej używać wody deszczowej, przegotowanej lub odstałej.
Gardenię nawozi się od marca do sierpnia co 10 dni słabym roztworem nawozów mineralnych bez wapnia, np. nawozem dla różaneczników lub przefermentowanym i dziesięciokrotnie rozcieńczonym kurzeńcem.
Młode rośliny przesadza się co roku, starsze co 2-3 lata. Podłoże powinno składać się z torfu i ziemi liściowej.
Rozmnażanie odbywa się przez sadzonki wierzchołkowe z 2-3 liśćmi, które ukorzenia się w mieszance torfu z piaskiem pod przykryciem z torebki foliowej, żeby utrzymać wysoką wilgotność powietrza, w ciepłym, zacienionym miejscu.
Suche powietrze w mieszkaniu sprzyja występowaniu przędziorków, które ciężko zwalczyć nawet przy użyciu środków chemicznych. Opadanie pąków i kwiatów spowodowane jest zbyt wysoką temperaturą lub zmianami temperatury. Żółte plamy na liściach wywołane są nadmiernym podlewaniem albo zbyt niską temperaturą podłoża.