Aglaonema to wymagająca roślina tropikalna, która ładnie rośnie jedynie w pomieszczeniach, które charakteryzują się wysoką wilgotnością powietrza.
Aglaonema wydaje niepozorny kwiatostan, podobny do kwiatostanu difenbachii, ale zawiązują się na nim ozdobne, czerwone owocki. Nie poleca się jej do mieszkań z centralnym ogrzewaniem.
Aglaonema wymaga stanowiska półcienistego.
Optymalna dla aglaonemy temperatura to 15-18°C zimą, 20-22°C latem, wskazane jest także stale ciepłe podłoże.
Zimą aglaonemę należy podlewać raczej skąpo, wiosną i latem obficie, używając w tym celu letniej, miękkiej wody. Poleca się roślinę zraszać lub raczej zamgławiać opryskiwaczem, dającym bardzo drobne krople, gdyż duże mogą spowodować powstawanie plam oparzeniowych na liściach.
Od kwietnia do sierpnia nawozimy aglaonemę co 2 tygodnie nawozami mineralnymi niezawierającymi wapnia lub zwierzęcymi rozcieńczonymi wodą.
Aglaonemę przesadza się w marcu, co rok – dwa lata, podłożem powinna być ziemia próchnicza, przepuszczalna, złożona z torfu, kawałków kory, kompostu liściowego i odrobiny piasku. Doniczki zaleca się szerokie i płaskie.
Aglaonemę rozmnażamy wiosną, przez sadzonki wierzchołkowe ukorzenione w mieszaninie torfu i piasku, w ciepłym podłożu, przy temperaturze powietrza około 25°C i wysokiej wilgotności.
Aglaonema hodowana w zbyt suchych pomieszczeniach bywa często atakowana przez przędziorki, które należy zmywać z dolnej strony liści watką zmoczoną w roztworze szarego mydła z dodatkiem denaturatu (łyżka szarego mydła i łyżeczka denaturatu na l wody). Suche powietrze powoduje także zasychanie końców liści. Ratunkiem jest częstsze spryskiwanie ich wodą.