O algach słyszał na pewno już każdy, jednak nie każdy wie, czym tak naprawdę są i jaki wywierają wpływ na nasze zdrowie. Otóż dzięki algom możemy się odchudzić, odmłodzić czy dodać sobie wigoru.
W algach zawarte jest wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. To bogate źródło błonnika i niska kaloryczność.
Algi to nic innego, jak wodorosty, których jak dotąd odkryto ponad 30 tysięcy gatunków. Ich skład jest uzależniony od tego, jakie wody porastają, a zatem, w jakich wodach (ciepłych czy zimnych) się znajdują, o jakim stopniu czystości, jak również od fazy księżyca, w jakiej dokonuje się zbioru. Jednakże bez względu na wszystkie te czynniki, algi charakteryzuje wysoka zawartość soli mineralnych, takich jak wapń, potas czy jod, jak również witaminy C, E, K czy PP. Posiadają ogromne ilości żelaza, witamin z grupy B oraz pełnowartościowe białko. W algach znajdujemy błonnik, przeciwutleniacze czy kwasy omega –3.
Ali posiadają zdolność do zatrzymywania w sobie składników odżywczych, których zawartość jest o wiele wyższa niż w mleku, mięsie czy warzywach.
Algi odmładzają, oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji, dodają wigoru, przyspieszają proces dochodzenia do siebie po przebytej chorobie, jak również znajdują zastosowanie wśród osób chorych na nadwagę, a także zapobiegają cukrzycy. Widocznie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu.
Morszczyn – to najbogatsze źródło jodu, który współuczestniczy w produkcji hormonów tarczycy. W szczególności powinien być mile widziany u osób zmagających się z efektem jo-jo.
Kombu – posiada właściwości oczyszczające organizm i ulepszające pracę nerek, Pozytywnie wpływają na sylwetkę, dzięki umiejętności regulowania gospodarki hormonalnej.
Wakame – to olbrzymia dawka wapnia. Ponadto zapobiegają otyłości brzusznej dzięki zawartości fukoksantyninie.
Nori – zawierają duże ilości białka i żelaza. To właśnie ten rodzaj poleca się osobom, które dopiero rozpoczynają włączać do swej diety algi.
Chlorella – to bogate źródło witaminy B12. Posiada właściwości usuwające z organizmu metale ciężkie.
W algach morskich zawarta jest duża ilość jodu, dlatego nie powinny być one spożywane przez osoby mające problemy z tarczycą, chyba że lekarz endokrynolog wyrazi na to zgodę. Uznaje się, że w niektórych przypadkach może dochodzić do osłabienia działania przyjmowanych leków.
Algi nie są również wskazane przy nadciśnieniu tętniczym, gdyż zawierają dużo sodu.
Warto pamiętać o umiarze w ich stosowaniu, ponieważ wszystko w nadmiarze nie pomaga, a wręcz szkodzi. W szczególności dotyczy to kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci czy osób w starszym wieku. Jedynie algi w formie suplementów są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ pochodzą z kontrolowanych składników.