Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa to bardzo zdrowe pokarmy, których jak najwięcej powinno być w naszej diecie, ale niektóre owoce mają jeszcze większe właściwości, gdyż mogą spowolnić starzenie.
Nie wiadomo dokładnie, co powoduje starzenie, ale najczęściej wylicza się 3 powody:
[br]
Wolne rodniki wywoływane są przez:
– wdychanie zanieczyszczonego powietrza i bierne palenie,
– brak składników odżywczych w diecie,
– toksyny obecne w żywności,
– światło słoneczne.
Są to między innymi:
– choroba Alzheimera,
– zapalenie stawów,
– cukrzyca.
Stres jest przyczyną starzenia się organizmu i szeregu problemów, od wypadania włosów, po zawały serca.
Mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które doskonale sobie radzą ze zwalczaniem wolnych rodników. Poza tym jagody dają jeszcze wiele innych korzyści dla organizmu, między innymi:
– poprawiają pamięć,
– pomagają utrzymać skórę w dobrym stanie,
– wzmacniają serce.
Zawiera dwa doskonałe składniki odżywcze – mangan i tiaminy, które leczą depresję, działają moczopędnie i pomagają wydalać toksyny z moczem, a także wspomagają krążenie, doskonale wpływają więc na serce.
Pomaga zmniejszyć wysoki poziom kortyzolu, który jest hormonem stresu, stres zaś, jak było wspomniane wcześniej, jest jedną z ważniejszych przyczyn starzenia się organizmu. Guawa zawiera też składniki chroniące przed promieniami słonecznymi, dzięki czemu zabezpiecza skórę przed fotostarzeniem.
Kiwi jest jednym z najbogatszych w witaminę C owoców, witamina ta zaś odpowiada za produkcję kolagenu. Kiedy jest go w organizmie mniej, pojawiają się zmarszczki, a skóra staje się wiotka. Jedzenie kiwi jest więc świetnym sposobem na zwiększenie ilości witaminy C w diecie.
Owoc ten jest popularnym środkiem odchudzającym, ale nie wszyscy wiedzą, że świetnie obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów, a to jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę.