Pasta jajeczna to świetny sposób na postne śniadanie.
W naszej polskiej tradycji post poprzedzający Wielkanoc jest bardzo ważny i zwyczaj ten kultywują nawet osoby, które niekoniecznie są bardzo religijne. Nie da się jednak ukryć, że dla sporej części z nas jest to niemały problem, o ile bowiem postny obiad stosunkowo łatwo jest przyrządzić, to zwykle nie wiemy, co możemy zjeść z chlebem, w końcu ile można jeść konserwy rybne czy jajka.
Doskonałym sposobem na wybrnięcie z tej patowej sytuacji jest przygotowywanie past kanapkowych. Poza tym, że są one bardzo smaczne, jest ich wiele rodzajów, zatem na pewno nie zdążą nam się znudzić, zaś przygotowane z ich udziałem posiłki będą urozmaicone i pożywne. Poniżej kilka przepisów na postne pasty kanapkowe.
Składniki:
Sposób przyrządzania:
1. Rybę podzielić na małe cząstki, ogórek posiekać w małą kostkę.
2. Wszystkie składniki pasty umieścić w misce i wymieszać.
3. Dodać majonez i ketchup oraz pieprz, dokładnie wymieszać, schłodzić.
Składniki:
Sposób przyrządzania:
1. Jajka posiekać i umieścić w misce.
2. Dodać pozostałe składniki pasty, doprawić i dokładnie wymieszać.
3. Pastę schłodzić w lodówce, a następnie dekoracyjnie wyłożyć na talerz (można udekorować np. Marynowanymi grzybkami).
Składniki:
Sposób przyrządzania:
1. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem z dodatkiem odrobiny oleju do momentu odparowania płynu, który puszczą pieczarki.
2. Pod koniec smażenia dodać serek mascarpone, doprawić masę pieprzami oraz solą.
3. Masę wystudzić.
4. Do zimnej pasty dodać drobno posiekane białka jaj i dokładnie wymieszać.