Szukasz ciekawego pomysłu na oryginalne danie z pomidorami w roli głównej? Postaw na pomidory nadziewane mięsem! Ta pyszna potrawa na pewno podbije serca (i podniebienia) wszystkich domowników, zaproszonych gości itp. i stanie się jednym z ich ulubionych dań.
Dzisiaj podpowiadamy, jak ją przyrządzić. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów.
Mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Żółtko jaja ucieramy z 2 dag masła, łączymy z mięsem, wsypujemy natkę pietruszki, sól oraz pieprz i całość mieszamy. Jeśli mamy wrażenie, że przygotowana masa jest zbyt sucha, możemy dodatkowo wlać łyżkę mleka. Na koniec dodajemy do nadzienia pianę ubitą z białka.
Wierzchy pomidorów skrajamy, łyżeczką wyjmujemy miąższ, wydrążone wnętrza solimy i delikatnie oprószamy pieprzem. Napełniamy pomidory nadzieniem, posypujemy tartą bułką i na każdym kładziemy mały kawałeczek masła. Układamy pomidory w naczyniu wysmarowanym masłem, pieczemy w nagrzanym piekarniku, podajemy z pieczywem, ewentualnie z ziemniakami.