Maseczki upiększające to świetny sposób na poprawę kondycji skóry. Wyraźny efekt ich działania utrzymuje się nawet przez kilka godzin, w związku z tym najlepiej nakładać ją dopiero tego dnia, kiedy szczególnie zależy nam na ładnym wyglądzie.
Nie stosujmy maseczek zbyt często, żeby nie spowodować rozluźnienia struktury komórkowej skóry. Poniżej mamy dla was kilka przepisów na maseczki upiększające.
Maseczki upiększające możemy w łatwy sposób przygotować ze składników, które mamy w domu. Przyda się jogurt czy twarożek, mleko, drożdże, a nawet lody czy sok z cytryny
Nakładamy na twarz jogurt lub twarożek bez żadnych dodatków, ewentualnie z paroma kroplami cytryny. Pozostawiamy na 15- 20 minut i zmywamy ciepłą wodą.
Odrobinę drożdży mieszamy z mlekiem. Gdy maska stwardnieje, kruszymy ją palcami i zdejmujemy ciepłą, wilgotną ściereczką. Działa jak łagodny peeling.
Garść wcześniej pokruszonego lodu mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny lub odrobiną śmietanki. Po 10 minutach spłukujemy maseczkę letnią wodą.
Jest idealna dla skóry zaczerwienionej i podrażnionej. Mocny napar z rumianku mieszamy z dwiema łyżeczkami glinki (apteka). Nakładamy na twarz, przykrywamy gorącym ręcznikiem. Maseczka nie powinna wyschnąć. Po 10 minutach zmywamy letnią wodą.