Jak zrobić pyszną babkę czekoladową z budyniem? Przepisów na babki jest wiele, również czekoladowe, bo nie jest to szczególnie oryginalne ciasto.
Jednak ta babka dzięki dodatkowi budyniu jest nieco inna, warto więc wypróbować ten przepis, może akurat przypadnie ci do gustu! Zapraszamy do pieczenia!
Utrzeć na pulchną masę żółtka z 2/3 ilości cukru i cukrem waniliowym.
Dodawać, nie przestając ucierać, stopioną margarynę i proszek budyniowy, z którego pozostawić 2 łyżki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i utrwalić resztą cukru pudru. Dodać do ciasta proszek do pieczenia wymieszany z resztą proszku budyniowego, a następnie pianę z białek.
Delikatnie razem wymieszać i wylać do formy babkowej z kominkiem lub podłużnej formy żeberkowanej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.