Niedobory żelaza w diecie są dość powszechne, zwłaszcza wśród osób, które stosują dietę ubogą w mięso, witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza, albo mają problemy z wchłanianiem tego pierwiastka. Taka sytuacja nie jest korzystna dla zdrowia, gdyż żelazo jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Potrzebujemy go do produkcji czerwonych krwinek, do ochrony przed anemią, zwiększenia odporności organizmu na infekcje itp. Żelazo zapobiega też zmianom zapalnym w obrębie jamy ustnej, łagodzi skutki przemęczenia, bezsenności, pomaga w trudnościach z koncentracją oraz nauką, niezbędne jest też miesiączkującym dziewczętom i kobietom oraz osobom intensywnie ćwiczącym. Jak więc dbać o to, aby jego poziom był zawsze właściwy? Radzimy dzisiaj!
Głównym źródłem żelaza w diecie jest mięso, a także podroby – właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej tego cennego pierwiastka i jest on najlepiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu. Jeżeli jadasz niewiele mięsa lub rezygnujesz w ogóle z jego spożycia całkowicie, musisz sięgać po inne produkty, które pomogą Ci utrzymać poziom żelaza na właściwym poziomie.
Co więc jeść, aby uzupełnić ewentualne niedobory żelaza?
Pamiętaj też, że przyswajanie żelaza w znacznym stopniu ogranicza picie kawy i herbaty – dlatego postaraj się unikać tych napojów albo pij je możliwie jak najrzadziej.