Przepis na roladki można w bardzo łatwy sposób za każdym razem zmieniać. Wystarczy, że zaczniesz eksperymentować z rodzajem farszu, jakiego używasz do ich przyrządzenia, albo wypróbujesz innych, sprawdzonych sposobów na uatrakcyjnienie klasycznych roladek.
Poniżej znajdziesz propozycję kilku farszów do roladek.
OLIWKI
Oliwki wcześniej pokrój w cienkie plastry albo posiekaj. Wówczas farsz nabierze bardziej słonego smaku. Mogą być dodawane zarówno do farszów warzywnych jak i mięsnych.
FETA
Ser potrafi świetnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, wówczas o wiele łatwiej rozprowadza się go na potrawie. Feta bardzo dobrze komponuje się z bakłażanem, pomidorem czy cukinią. Pamiętaj jednak doprawiając farsz z fety, aby nie używać za dużo soli albo nie solić już w ogóle. Sam ser już jest dość słony, gdy dodatkowo zostanie dosolony potrawa straci cały swój smak i nie będzie nadawała się do zjedzenia.
SUSZONE POMIDORY
Farsz z suszonych pomidorów nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale dodatkowo świetnie wiąże składniki i sprawia, że farsz staje się odpowiednio wilgotny.
KAPARY
Jeśli chcesz nadać pikanterii swoim roladkom – użyj kaparów! W dodatku nadają się zarówno do warzyw, jak i mięs. Większe kapary należy wcześniej pokroić, tych młodych, malutkich już nie trzeba.