Anemia, niedokrwistość czyli inaczej spadek poniżej normy stężenia czerwonego barwnika erytrocytów – hemoglobiny. Jak dochodzi do anemii?
Przyczyn anemii może być wiele (np. operacje, silne krwotoki, wrzody żołądka, dwunastnicy, hemoroidy, choroby nowotworowe, wady genetyczne). Jednak najczęstsza przyczyna anemii jest długotrwały niedobór żelaza w organizmie.
Anemia częściej dotyka kobiet niż mężczyzn, przyczyną tego najczęściej jest nieprawidłowe odżywianie, oparte głównie na produktach wysoko przetworzonych, które nie zapewniają odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi dla kobiety 1,8 mg, natomiast dla mężczyzn 1 mg. Jednak aby w pełni pokryć to zapotrzebowanie należy dostarczyć organizmowi około 18 mg, ponieważ z pokarmów przyswaja się tylko 10 % tego pierwiastka.
Kiedy brakuje nam żelaza, czerwone ciałka mają za mało hemoglobiny, co oznacza, że do komórek dociera za mało tlenu. Niedotlenione narządy zwłaszcza serce, mózg zaczynają źle pracować. Odbija się to na naszym samopoczuciu i wyglądzie.
Pierwsze objawy anemii to:
Co należy włączyć do codziennego jadłospisu przy anemii?
Mięso, a szczególnie chuda wołowinę, wątróbki cielęce i wołowe, warzywa takie jak fasola, groch, soja, bób, zielone liściaste tj. sałata, rzeżucha, koper włoski, por, czerwona kapusta, cykoria, marchew.
Owoce suszone również zawierają dużo żelaza a należą do nich daktyle, śliwki, rodzynki, migdały, orzechy. Dużo żelaza zawierają liście pokrzywy. Należy unikać czekoladę i kofeinę, napoje chłodzące, otręby herbatę i płatki zawierające otręby, ponieważ te produkty utrudniają przyswajanie żelaza.
Warto zwracać uwagę na odpowiednie komponowanie posiłków np. z produktów zbożowych i warzyw przyswajamy sobie niewiele żelaza, z mięsa dużo więcej. Ale kiedy będziemy jeść warzywa razem z mięsem, np. w postaci surówek, przyswajalność zawartego w nich żelaza wzrośnie aż trzykrotnie.
Żółtka również zawierają żelazo. Jednak aby zostało dobrze przyswojone warto je jeść np. z koperkiem, pietruszką, czy szczypiorkiem.
Warto również wiedzieć, że witamina C ułatwia przyswajanie żelaza.