Tequila to alkohol, który ma wielu zwolenników. Ta meksykańska wódka, produkowana ze specjalnego gatunku agawy, znana od czasów Azteków, jest smaczna, a wybornie smakuje zwłaszcza wówczas, gdy pije się ją we właściwy sposób.
Dzisiaj radzimy więc, jak pić tequilę. Zapraszamy do lektury!
Tequilę można pić co najmniej na dwa sposoby, w zależności od długości czasu dojrzewania – z solą oraz cytryną albo limonką w przypadku tequili oro – złotej, której nie poddaje się procesowi starzenia (w celu uzyskania aromatu i złocistego koloru dodawany jest karmel, fruktoza, gliceryna oraz aromaty drewna), a także z cynamonem oraz pomarańczą w przypadku tequili blanco – srebrnej, butelkowanej bezpośrednio po destylacji.
Najpierw z wierzchu dłoni (w miejscu, gdzie kciuk łączy się z palcem wskazującym) zlizujemy odpowiednio sól lub cynamon, a następnie wypijamy zawartość kieliszka i zagryzamy cytryną, limonką lub pomarańczą.
Tequilę leżakującą spożywa się samą, sącząc ze specjalnego kieliszka.