Zaparcia spastyczne powstają w wyniku trwałych skurczy jelit, które zaciskają się wokół stwardniałych odcinków stolca. Powodują ból, a osoba, która na nie cierpi, na zmianę ma zaparcia i rozwolnienia. W okresie zaparcia stolec staje się twardy, zbity w grudki, możliwy także jest pojawiający się śluz i ból jelit. W okresie rozwolnienia stolec jest z kolei rzadki, wodnisty.
Co ciekawe, nie wszyscy wiedzą, iż w przypadku zaparć spastycznych trzeba odżywiać się nieco inaczej niż w przypadku zaparć anatomicznych. Co więc jeść? Podpowiadamy dzisiaj!
Kiedy cierpimy na zaparcia, wszyscy dookoła zalecają dietę bogatą w błonnik. Jednak rzadko kto zwraca uwagę na fakt, że różne rodzaje zaparć wymagają różnych rodzajów błonnika.
Stąd w przypadku zaparć anatomicznych niezbędny jest błonnik twardy, jednak ma on wręcz zgubny wpływ w przypadku osób, które borykają się z zaparciami spastycznymi. W przypadku tych zaparć niezbędny jest błonnik miękki. Twarde składniki tylko podrażniają ściany jelit i sprawiają, że zaciskają się one jeszcze mocniej.
Jeżeli borykasz się z zaparciami spastycznymi, sięgaj po produkty, które zawierają błonnik miękki. Twoja dieta powinna być łagodna, oszczędzająca, tak, aby wypełniała jelita miękką, łatwostrawną masą, ułatwiającą rozkurcz jelit.
Wskazane dla Ciebie są więc następujące potrawy:
Niewskazane w przypadku zaparć spastycznych są natomiast następujące potrawy:
Jeżeli zmiana diety nie pomoże Ci w przywróceniu sprawności jelitom, koniecznie udaj się do lekarza, który zdiagnozuje, czy przyczyna problemu nie leży w jakimś poważniejszym schorzeniu i zleci wykonanie dodatkowych badań.