Probiotyki to nasi sojusznicy w walce o dobre zdrowie i świetne samopoczucie. Dlatego warto przyjrzeć im się z bliska.
Dla wielu z nas słowo „bakteria” ma negatywne skojarzenia. Kojarzy nam się z chorobą, lekarstwami czy infekcjami. Już w XVII wieku po raz pierwszy odkryto drobnoustroje, które towarzyszyły nas dosłownie wszędzie. Jednakże są nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze wywołujące choroby, ale także takie rodzaje bakterii, które są dla nas pożyteczne. Znajdują się w kiszonej kapuście, ogórkach czy fermentowanych napojach mlecznych.
W skład dobroczynnych mikrobów wchodzą probiotyki. Według WHO są to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają pozytywne skutki zdrowotne”. Jednak muszą spełniać pewne warunki:
Działanie probiotykow jest bardzo szerokie i wiele zależy od tego, do jakiego szczepu należą. Stąd konieczne jest dokładne przebadanie każdego z nich pod kątem skuteczności i sposobu działania.
O probiotykach powinny pamiętać osoby żyjące w chronicznym stresie, a także ci pacjenci, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego oraz cierpiący na zaparcia.
Są też takie szczepy bakterii, które pomagają w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Lesniowskiego – Crohna czy nawet nowotworów jelita grubego.
Cenne probiotyki można znaleźć w jogurtach, jak również w preparatach z apteczne półki, w formie kapsułek, saszetek czy też kropli.
Pamiętaj, że o dobroczynnych działaniu probiotyków nie wystarcza napis, że zawierają żywe kultury bakterii. Musi znaleźć się również trójczłonowa nazwa, która określa rodzaj, gatunek i szczep probiotyku, np. Lactobacillus casei i DN – 114 001.